Pismo Ljubi Kovačeviću 13. aprila 1896.

98. Pismo Ljubi Kovačeviću, Beograd, 13. aprila 1896.

(Gospodinu Ljubi Kovačeviću ministru prosvete)

Dragi Ljubo,

Bugarska vlada pozvala te je da odrediš tri eksperta od srpskih umetnika koji će s umetničke strane oceniti album što će se podneti kao bugarski narodni poklon i pomen caru Nikoli, prilikom njegovog krunisanja.

U tom pozivu bugarske vlade ima i iskrena prijateljstva i lukava računa.

Stvar je u tome:

To će biti u jednu ruku etnološko-etnografski album. On će sadržati u lepim živim bojama izrađene slike i crteže bugarskih tipova, bugarske narodne nošnje, bugarske kuće, pokućanstva, alata, pribora za rad, tipova građevinskih, slika predelnih itd. itd.

Po sebi se razume da će tu kao bugarski biti uzeti i tipovi i nošnje i mnogo što šta drugo iz čisto srpskih krajeva, i to ne samo iz Makedonije no držim čak i iz predela Kraljevine i drugih srpskih pokrajina.

Srpski eksperti biće u Sofiji dočekani sjajno predusretljivo, ‘podobostrasko’ ljubazno, – biće časti, biće hvale, preuznošenja nagrade; doćiće i koji orden pa čak možda u zgodnom obliku i koji fišečić napoleona na račun podnesenih troškova a kad srpski umetnici sve to progutaju njima će onda već biti nezgodno da onako drsko i otvoreno kresnu Bugarima u oči:

Ovo su slike vrlo lepe i umetnički verne, ali one ne predstavljaju bugarske tipove i bugarsku nošnju, već srpsku.

Da, srpskim umetnicima biće teško da to kresnu u oči, a posle njih, za to neće niko ni pitati – ta njin je zadatak za boga da s umetničke strane ocene album.

I tako će na vešt način Bugari dobiti svoj veliki etnografski atlas, u kome će kao bugarsko figurisati mnogo što šta što je istinski srpsko, a da je to sve ak* bugarsko utvrđivaće i potpisi tri srpska umetnika. Docnije taj se atlas (album) može umnožavati i pripremiti za prodaju i širenje po narodu.

Vidiš li moj Ljubomire kuda čova (pravo ju Buga) šiba. Dakle – pope budi čovek! Pamet u glavu. Neka idu eksperti, ali četvore oči neka otvore. Ako potvaram Bugare na moju dušu sav greh. Ako ti trebam zovi me,

tvoj Pera.

 Arhiv Srpske akademije nauka i umetnosti,

br. 13397.

* – ak(hak) – pravo, istina

izvor