Vodice – odlomci iz knjiga – 1

Odlomak iz knjige Jasenica – Naselja, poreklo stanovništva, običaji, Borisav Čeliković – 1923. (strana 107/289)

*****

Borivoje M. Drobnjaković


14. Vodice

Topografske prilike – Kuće sela Vodice su na beogradskoj površi koja se ovde uvlači u Jasenicu. Ispod poslednjih kuća je odsek, zatim terase reke Jasenice i aluvijalna ravan. Ni na terasama ni na aluvijalnoj ravni nema kuća; tu su njive, livade i seoska trla.

Selo se služi vodom sa izvora i đermova. Izvori su: Vodice (za Gornji Kraj), Zdravkovac (za Donji Kraj) i Bunarče. Ima i dva izvora kisele vode: u Kaluđerici i na granici seoskog atara prema Palanci. Selo ima devet đermova.

Ziratno zemljište je najvećim delom na mestima: Guberašu, Vezirovom Polju, Raspadu; ispaše su u Lugu, a opštinska šuma u Doljači. Na Karauli ima sitne šume (granica, cer, brest, lužnik) i to su privatni zabrani.

Selo je razbijenog tipa šumadijske vrste. Ima dva kraja: Gornji Kraj (Nikači) i Donji Kraj (Bugarski).

Poreklo porodica i starine – Ranije selo nije bilo na ovome mestu, već su prve kuće bile u dolini Jasenice. Tako su najstarije familije stanovale u Kaluđerici i Trševini. Za vreme šora preselili su se na današnja mesta. U Kaluđerici su sada trla.

U selu su ove familije:

Nikači (Mirovići, Nikolići, Radovanovići, Veljići, Mitrovići, Božanići, Markovići) 26k. Slava: sv. Nikola. Stanovali u Kaluđerici, pa za vreme šora preselili ‘na kosu’ u Gornji Kraj. Doveo ih Karađorđe 1809. g. iz Dubnice (Pešter).

Neškovići 3 k. Slava: sv. Aranđel. Stari su im došli od Leskovca. Prvo se nastanili u Trševini. Tu bilo još porodica, pa za vreme šora ovi dođu u Vodice i nastane se u Donjem Kraju, a druge familije otišle u Palanku. Od njih su Stankovići – Simići u Radovanju (Lepenica) gde su otišli pre 50 g.

Mihajlovići (Jevtići) 13 k. Slava: sv. Nikola. Treća familija po redu doseljavanja. Praded se doselio od Leskovca, a baba im je iz Đunisa. Prvo se nastanili u Barama i Lukanji (Đurđevo u Lepenici) pa docnije ovde prešli.

Šatoranjani (Todorovići, Jovičići, Novičići) 17 k. Slava: sv. Đorđe. Došao otac čoveku od 80 g. iz Gornje Šatornje.

Vuličevići 8 k. Slava: sv. Panteleja. Doselio se deda iz Vukosavaca. U Vukosavce došli iz Dubice (Pešter) posle boja na Novom Pazaru. U Vukosavcima su im familija Vuličevići.

Jovanović 1 k. Slava: sv. Nikola. Doselio se pre 45 g. iz Palanke, gde je došao iz Jankovca (bitoljski).

Đurević 1 k. Slava: sv. Stevan. Pre 17 godina došao ženi u kuću iz Ratara (od Stanišića – Đurđevića).

Radovanović 1 k. Slava: sv. Alimpije. Došao iz Goloboka (smederevsko Podunavlje).

Grčić 1 k. Slava: sv. Đurđic. Došao kao sluga pre 20 g. iz Krnjeva (smederevsko Podunavlje).

Stojanovići (Kajkovići) 2 k. Slava: sv. Aranđel. Doseljeni od Leskovca.

Cvetanovići 5 k. Slava: sv. Aranđel. Familija su sa Neškovićima.

Ilići 4 k. Slava: sv. Aranđel. Oko 1860. g. došli iz Božurnje (od Švabića).

Stojadinovići 5 k. Slava: sv. Nikola. Njihovi stari došli od Leskovca. Neko vreme živeli u Sepcima, zatim se preselili ovde.

Milivojevići (Kovandžići) 2 k. Slava: sv. Luka. Doveo ih Stanoje Glavaš iz Selevca. Čuvali mu kovanluk koji je on imao u blizni Kaluđerice. Iz Kaluđerice se preselili i sada su u Donjem Kraju.

Vukovići (Brkići, Đokići, Bogdanovići, Joksimovići) 12 k. Slava: sv. Jovan. Starinom su od ’Sjenice-Novog Pazara’. Zovu ih ’Đuđe’.

Đokići 5 k. Slava: sv. Nikola. Došli pre 70 godina iz Bosne.

Đorđevići 6 k. Slava: sv. Nikola. Došli iz Palanke. Žive u čergama u ’Polju’.

Jovanovići 2 k. Slava: sv. Nikola. Došli iz Palanke.

Jokići (Milisavljevići, Jovanovići, Mijailovići) 8 k. Slava: sv. Alimpije. Doseljeni od Sjenice, gde su pobili neke Turke. Ranije slavili sv. Aranđela. Promenili slavu plašeći se da ih Turci ne poznadu.

Savići 3 k. Slava: sv. Jovan. Došli 1845. g. od Vranje.

Radovanovići (Milovanovići) 5 k. Slava: sv. Nikola. Bilo ih više braće u Masloševu, gde neki ostanu (Prokići), jedan brat se pokaluđeri, dva dođu u Mramorac (Sretenovići, Jevtići, Dimitrijevići) a dva ovde.

Milisavljevići (Borisavljevići, Pavlovići) 8 k. Slava: sv. Nikola. Došli iz okoline Čačka.

Milutinovići 6 k. Slava: sv. Đorđe. Njihov deda donet kao mali iz Bjelog Kamena (Dragačevo).

Andrejići 2 k. Slava: sv. Đorđe. Došli pre 50 g. iz Masloševa.

Tanasijevići 3 k. Slava: sv. Nikola. Došli pre 50 g. iz Masloševa.

Ilići (Pavlovići) 3 k. Slava: sv. Aranđel. Doseljeni iz Gornje Trešnjevice.

Mikići 2 k. Slava: sv. Nikola. Donela ih mati iz Palanke (od Aranđelovića).

Živkovići (Aranđelovići) 8 k. Slava: sv. Nikola. Doseljeni od Leskovci kad i Neškovići. Sa ovima i Kocićima iz Palanke stanovali najpre u Trševini (u dolini Jasenice). Kocići se odselili u Palanku a ovi ovde.

Zagorčići 2 k. Slava: sv. Nikola. Došao im otac iz Pridvorice.

Groblje je u Kovanluku.

Na mestu gde su danas vinogradi, u blizini potoka Vlaovice, bilo je, po predanju, staro naselje. To se mesto zove Selište. Zapadno od sela, pored puta koji vodi u Kaluđericu, nalazi se izvor Vidova svetinja ili Vidova voda, na koji dolazi svet iz okoline svake mlade petke i nedelje. Ovu vodu zovu i Vasilijeva, po starcu Vasiliju, koji je izvor opravio pre 100 g. U njenoj se blizini nalaze tragovi starog manastira, za koji se misli da je zadužbina kneza Lazara, i da je slavio Vidovdan (vidi detaljnije: Milićević, Kneževina Srbija, st. 133 i dalje). Čiča Stevan Vuličević priča da je ovaj manastir razrušen u početku 18. veka i da je od njegovog kamena podignuta Kamena Ćuprija u Palanci.

*****