Svetosavska svečanost 2016.

U Osnovnoj školi u Vodicama, koja radi u sastavu OŠ „Olga Milošević“, održana je tradicionalna svetosavska svečanost. Počela je sečenjem slavskog kolača i zajedničkim programom vodičkih đaka i njihovih prijatelja iz Dečjeg sela iz Sremske Kamenice.

Svečare i njihove goste pozdravio je predsednik Opštine Smederevska Palanka Radoslav Milojičić-Kena, izrazivši na samom početku lično zadovoljstvo što prisustvuje jednom ovakvom događaju. On je posebno naglasio da će se lokalna samouprava zauzeti da se IMG_1938započeti radovi na izgradnji crkve privedu kraju, adaptira školska zgrada i učini napor da ovo selo dobije ono što mu je najpotrebnije.

– Zaista je zadovoljstvo biti na jednom ovakvom mestu – kazao je Zdravko Krunić, predstavnik Dečjeg sela. – Prijatno je i saznanje da na celoj zemaljskoj kugli samo srpska deca i Srbi imaju slavu, Svetog Savu. I zaista je to svima nama na ponos.

Učitelj Milan Todorović podsetio je na slavnu prošlost Srbije i velike događaje iz njene istorije. Vodički osnovci govorili su stihove posvećene Prvom svetskom ratu. U IMG_1935prigodnom recitalu dominirale su pesme posvećene Svetom Savi.

U svakom pogledu ovo je bila jedna u nizu svečanosti koje učitelji Vodica pripremaju sa svojim đacima. Za školsku slavu izdali su i list „Svetosavac“ čije stranice su odgovarajućim poetskim i proznim radovima ispunili sami đaci.

Izvor