Blagovesti

Живећи у Јерусалимском храму 12 годи­на, Пречиста Дева Ма­рија све своје време je проводила у читању Божанских књига из којих се поучавала Закону Господњем. Често је читала речи пророка Исаије: “Девојка ће затруднети и родити сина (Иса. 7,14), и тада je пламтела неисказаном љубављу према тој одабраној девојци, која ће родити Месију, Спаситеља света, не слутећи да je то баш она, од Бога изабрана још пре свог зачећа. Када наврши 14 година, првосвештеници и свештеници јој саопштише да je дошло време да оде из храма и да ступи у брак, како је тадашњи Закон налагао. Она се испочетка успротивила њиховој одпуци, jep од њеног рођења, родитељи je посве­тише Богу и она сама дала je завет да ће до краја живота остати девојка и да не може живети и бити жена смртном човеку. То запрепасти и уплати свештенике, те одлучише да je збрину у дом њеног сродника Јосифа, где ће моћи да настави свој дотадашњи живот, безгрешно, чувајући своје дев­ство.

Дође време да се роди Спаситељ света, Месија и то се догоди тако што једног дана, док je Пречи­ста Дева Марија седела у својим одајама читајући пророчанство Исаијино, дође арханђел Гаврил и саопшти јој радосну вест. Поклони се он Богома­тери са речима: “Радуј се Благодатна, Господ je с тобом. Радуј се, jep си благословена ти међу женама и благословен je плод утробе твоје”!

Слушајући речи анђела Господњег, Пречиста се покори вољи Господа свог и одговори: “Ево слушкиње Господње нека ми буде по речи твојој” (Лук. 1,38).

И одмах, након тих речи у утроби њеној светој, дејством Духа Светога, изврши се зачеће без икакве телесне насладе, али не и без Духовне и заче се Син Божији и Слово постаде Тело и усели се у нас очовечењем.

Пошто анђео обави благовест и побожно и са страхопоштовањем одаде дужно поштоваље оваплоћеном Сину Божијем у утроби Деве Марије, он оде и узнесе се ка Господу, славећи тајну Божијег очовечења са свим небесним силама у неисказаној радости.

Овим је архангел Гаврил отворио прву стра­ницу Новог Завета да он представља радост за све људе.

Благовести се сматрају великим и између осталог веома радосним празником. Тог дана узносе се молитве и хвале Пречистој Деви Марији, која и нас својом молитвом чува и усрећује баш као што je и сама била обрадована.

Извор