Fudbalski susret Modriča 2013.

Фудбалери Водица и Ждребана једном годишње одлазе једни другима у посету, учвршћују пријатељство и шире сарадњу.

Ждребан је село у Републици Српској. Налази се између Градачца и Модриче. Њему у походе кренуо сам са фудбалерима ветеранима из Водица. Један од њих, учитељ Милаи Тодоровић, тражи да фотоапаратом овековечим тренутак пред дуги пут. Екипа се брзо постројава поред комбија који ћe за који тренутак кренути ка својим старам знанцима, фудбалерима ждребанске „Cлoгe”, основане пре 40 година…

Ждребан је гранично место, нешто ближе Градачцу него Модричи. У дворишту основне школе, поред које је и лепо ypeђeнo фудбалско игралиште, Водичане дочекују стари знанци. Зближили су се преко фудбала, а великом заслугом учнтеља Милана Тодоровиhа, чија је супруга из овог места. Он је некада радио у том крају у коме је као просветар, али и као фудбалер, оставио дубок траг. Домаћини, представинцн Месне заједнице и ФК „Слога 73″, уприличили су традиционалну добродошлицу: на улазу у школску зграду приносе погачу и со. У учионици пљуште речи срдачне добродошлице, а потом следи окрепљење кафом, безалкохолним пићима, домаћом шљивовицом и пивом. После заједничког ручка ветерани Водица и„Слоге 73″ истрчавају на терен. По програму посете је пријатељска фудбалска угакмица којој претходи размена пригодних поклона. Сусрет се завршава нерешеним резултатом.

Овде победа ни домаћину ни гocтyjућој екипи није превацходан циљ. Пријатељство и братство је нешто чему се стреми од првог спортског сусрета.

Стево Ристић жели да ми покаже село. Ауtoмобилом „сечемо” пут Градачац – Модрича и пењемо се уз брдо. После краће вожње избијамо на зараван, где је главнина Ждребана, који административно припада Скугрићу, односно општини Модрича. Скугрић, напомиње мој домаћин, има
нешто више од 1.000 кућа и близу 4.500 становника. Простире се од Срадачца до Модриче. Његови житељи се махом баве пољопривредом: воћарством и сточарством. Од воћа доминира шљива и то чачанска родна, чачанска лепотица, стенлеј, мађарка и белица, а од ратарских култура пшеница и кукуруз. Oвдe људи гаје музна грла на двадасетак фарми, од којих су три, четири врло модерне, а настале су холандском донацијом.

Шљиве су ове године добро родиле, aли је проблем пласман – вајка се Стево Ристиh. – Пре рата имали смо у Градачцу фабрику за прераду воћа и производњу ракије „Боснапродукт”, али из познатих разлога више не сарађујемо. Градачац је, наиме, припао Федерацији БиХ, а наше село Републици Српској. Иначе, за време ратних сукоба нисмо имали проблема са „комшијама” муслиманима, јер у Градачцу није било екстремиста, попут оних око Зенице или Сарајева…

Оно чиме се не поносе, а карактеристично је u за друге средине у којима живе Срби, jecтe слаба обнова становништва. У селу је много нежења чему је, уз остала, допринела и економска криза. Некада добростојеће фирме не раде, какве су оне у Градачцу у којима је пре ратних сукоба у просеку било залослено по троје из сваке српске куће.

Сусрет ветерана Водица и „Слоге 73″ је био велики догађај, не само за Ждребан, већ и шире. На заједничку вечеру, уприличену после утакмице, дошли су и представници општине Модрича, али и „Крајина осигурања” из Бањалуке, које финансијски подржава овдашњи Фудбалски клуб. Размењене су здравице и пригодни поклони, пocлe чега је уследило „треће полувреме” с музиком и уз 6oгaтy трпезу.

Браћи из Србије желим пријатан боравак у нашој средини – казао је у поздравној речи Стево Ристић. – Наши сусрети започети су пре четири гoдине. Учитељ Милан Тодоровић, који је овде некада био просветни радник и фудбaлер, успео је да нас повеже и зближи. Идеја за ове сусрете зачела се приликом једне од његових посета тазбини у Ждребану. Мишљења сам да река Дрина не раздваја Србе, она jecтe крива, али су наши путеви прави. Нашим примером требало би да крену и други Срби са обе стране Дрине.

На изузетно топлом н братском пријему, у име фудбалера ветерана и села Водица, эахвалио се учитељ Милан Тодоровић, подвукавши да је веома радостан што овакве сусрете здушно подржава руководство општине Модрича и „Крајина осигурања”. Челници те општине бираним речима пожелели су добродошлицу фудбалерима Водица и изразили наду да ће спортска и братска сарадња потрајати и пренети се и на млађе генерације. Oнu cy ca задовољством прихватили позив да Водице и општину Смедеревска Паланка посете у време традиционалног Крстовданског вашара када ћe и започети званхчни разroвори о могућностима братимљења два града.

Руководство ФК „Слога 73″ било је изузетно добар домаћин и спортског сусрета и онога што је уследило пре и после њега. Задовољни и пуни утисака враћамо се из Републике Српске са утиском да и овај облик сарадње мноro значи и једнима и другима. Отуда и жеља да се сусрети наставе и у долазећим годинама, јер Водице н Ждребан светле лепим примером братске сарадње.

Извор